Nie ma chyba osoby na świecie, która nie lubiłaby słodkości, czy to pod postacią czekolady, ciastka czy innego smakołyka. Tak już jesteśmy stworzeni, że odrobina cudownego smaku w ustach powoduje, że jesteśmy szczęśliwi...
Dzięki zajęciom zorganizowanym przez Uniwersytet im. Jana Kochanowskiego w Piotrkowie Trybunalskim, przedszkolaki dowiedziały się z jakich składników wyrabia się marcepan, jaka jest historia tego przysmaku, a także kto go pierwotnie przygotowywał.
Dziś dostępność tego smakołyka jest wielka, niestety jego skład jest przez producentów modyfikowany poprzez stosowanie zamienników takich jak soja, fasola, sztuczne wypełniacze i aromaty, dlatego warto pokusić się o własnoręczne przygotowanie takich słodkości. Potrzebne będą do tego migdały, cukier puder i woda różana. O sposób wykonania należy zapytać nasze przedszkolaki, które są wiedzę mogą poświadczyć otrzymanymi po zajęciach certyfikatami.
A. Augustyniak
A. Augustyniak
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz